6 Mayıs 2017 Cumartesi

Estetiğin İhaneti - Giriş

Estetik diğer ismiyle güzelduyu, güzeli (bilhassa sanat eserlerinde) bulma amacıyla ağırlıkla 19. Yy'dan sonra hakkında yazılan felsefe dalıdır. Peki estetik nedir, biraz açalım konuyu.

'Seni seviyorum' dediğinizde acaba sen zamirini hangi niteliği karşılaması için kullanıyorsunuz? Sen, kişiliği mi yoksa kişinin sahip olduğu bir vasfı mı niteliyor? Sen'i sevmek demek yani benlik ifadesi olarak sen olanı sevmek, kendini ifade şekline dair bir iltifat mı yoksa egosunu okşayarak bedenine, maddi ya da manevi gücüne ortak olma istencinin ifadesi mi? 


Öncelikle birkaç soruyla ısınalım ve öyle başlayalım. 
Estetik nedir? Görselliğe dayanan bir zevk ve tatmin hali mi? Bunu açmak gerekirse, antik mısırdan bu yana dilden dile dolaşan altın oran arayışı mı? İşlevsellik nedir peki, estetiğin işlevselliği var mıdır?

Sevginin bu denli sığ olarak algılandığı ve yaşandığı bir devirde, sanırım cevabı hepimiz biliyoruz. Lakin genel manada eleştiri getirmek ve konuyu tartışmak isterim. Blogger dostlarımdan estetik anlayışı ve güzellik kavramıyla alakalı yorumları bekliyorum. Devam yazısı bu doğrultuda şekillenecek.

Sevgiyle kalın...