19 Ocak 2016 Salı

Deniz'e Veda


Hayat nerede başlıyor ve nerede bitiyor bilinmiyor. Işıklar açılıyor, perdeler kalkıyor ve oyun başlıyor. Anlamlarla boğuştukça insan mananın derinliğine ne denli mesafeli kaldığını fark ediyor. Mistik saçmalıkların yerini aslında bilinen kemikleşmiş ön yargılar alıyor. Kelimeler, uzuyor varlığının kabına sığmıyor. Dilin kemiği yok, her gün kelimelerle binlerce insan katlediliyor. 






İlenen oylumsuz kalır kargışın imza yeri boş 
Aşka düşmek eceliyse bedeni çoşturur anız 
Ruh körelten çare bulmaz ilaç olmaz telaşlı döş 
Pis mürekkeple çürük dil tokuşturanlardansanız 
- İsmet ÖZEL -


Bunalımlı bir çağın göbeğinde, sanrılarla boğuşan bir bedevidir aklım. Mefhumlarla aşinalığı rastlantısallık düzeyinde gezinen arayışa müptezel gezgin. Beynimin her kıvrımında yeni bir ben, terakki ve inkişafa kanat çırpar. İnsan demiş ya Yılmaz, zamanın mezarıdır. Aklımda gömülüdür birkaç bin nesil.

Atı'lar deltalara gömülen atı'lar,Saçı'lar fiyortları öpen saçı'lar,
 
Kutu'lar, Haliçlerden susmuş kutu'lar,
 
Takı'lar eski aşkları imler takı'lar. 
- Cemal Süreya - 
Ahlak Felsefesi; Öğüt vermenin felsefi yöntemidir. Öğüt vermek ise tazeyken yenmemiş ekmeği, bayat yedirme  çabasıdır. Başkalarına kaftan biçenlerin, kendine takacak eşarbı olmaması acziyetin ilanıdır azizim. Ahlaki normlar, özgür zihinlere giydirilen kanlı kefenlerdir. Ahlak dediğiniz at gözlüklerini kendi gözlerinize takınız efendiler. Beyninizde ki kardeşinin yalnız kalmasına yürekler el vermiyor. 

Ahlak, bireyin içindeki sürü içgüdüsüdür.
- Friedrich Nietzsche - 



    Medeniyet istemeyen ile medeniyete tapınanın savaşının kazananı her daim medeniyet denen kuklacı ustası  olur. Köhneleşmiş kafalardan çıkan her ses gürültüden ibaret olur. Örümcek ağı bağlamış, mütedeyyin palavraların gırla gittiği, özgürlük vaatlerin temaşa ile izlendiği, lümpen masalların günde 3 öğün  damardan alındığı demokrat bir çağın evlatlarıyız. Atalarımız, Viyana kapılarında beklerken, bizler belediyelerin kömür kamyonlarının yolunu gözlüyoruz. Atalarımız, şiirler yazarken, şairleri hapse tıkıyoruz. Atalarımız, Rönesans sanatçılarına profil resmi çizdirirken, resim günahtır diyoruz. Son olarak atalarımız, at üstünde sefere giderken, bir millet her asır sırtında bir domuz taşıyor. (bkz.George Orwell- Hayvan Çiftliği)


    Tarihi bilmiyorsan dün doğmuşsun demektir. Dün doğmuşsan her lider sana istediği hikayeyi anlatabilir.
    - Howard Zinn - 

    5 yorum:

    1. Çok güzel bir yazı olmuş, bu güzel yazı için teşekkürler :)

      YanıtlaSil
    2. "Öğüt vermek zamanında taze yemediğin ekmeği, başkasına bayat yedirme çabasıdır." Bu söz Özdemir Asaf'a ait yanlış hatırlamıyorsam. Ben de çok severim, o kadar doğru bir tespit ki... Alıntılarla birlikte hoş bir yazı olmuş. Elinize sağlık.

      YanıtlaSil