14 Eylül 2017 Perşembe

Evrensel Düşünmek



Dünya'daki değişimi merakla takip ediyorsanız eğer gelişimin, sınırları ve tüm bilinen yapıları değiştirdiğini görürsünüz. Bilinen tüm siyasi, sosyal, ekonomik ve dini fikirler, değişen dünyaya göre kendini değiştirmeye mecbur durumda. 20 Yy'ın soğuk savaş dönemi kuralları yerini, yeni bilinç çağının kurallarına bırakıyor. 2. Sanayi devrimi geliyor dostlar. Organik sınırlara sıkışan insan, yapay zeka ve biyonik beden çalışmalarıyla, yarınına ışık tutuyor. Yazılım ve makineleşmeyi öğrenmeliyiz. Ekonomik gelişim için, siber ekonomi kanallarını keşfetmeliyiz. İnsanoğlu kağıt üzerinden değil sanal sayılar üzerinden var olacak artık. Ne kitaplar ne de para, kağıda işlenecek.  Daha şimdiden Avrupa ülkeleri bu geçiş için yaptırımlara başladı. Ayrıca enerji altyapısı ve alternatif yakıtlar da, gelecekte şartları belirleyecek. Elon Musk gibi yatırımcılar ve Avrupa Konseyinin bu konuda yaptıklarından haberdar olmalıyız. Tesla, NeuraLink gibi firmaların yaptıklarına da değinelim yeri gelmişken. Tesla'nın amacını şöyle açıklıyor Musk; Var olan hidrokarbon enerji kaynaklarının tükenmesi beklemek yerine, yatırımlarımızı alternatif ve sağlıklı enerji kaynaklarına yatırmalıyız. Neuralink ise gelişen yapay zekaya karşı insanların organik sınırlarını aşarak,biyonik bedenler elde etmesini hedefliyor. İşlevini yitiren uzuv ve organların ve hastalıkların tedavisini , ayrıca insan zihnini online bilinç sınırlarını aşmayı hedefliyor.

Evrensel düşünmeliyiz dostlarım. Gezegendışı kolonileşmenin konuşulduğu çağımızda, bölgesel dogmalara sarılmak kıyamettir. İzm'ler idrakimize giydirilen deli gömlekleridir der Cemil Meriç. Dünün kavgasını değil, yarının planını yapmalıyız. Düşlerimizi gerçek kılacak olan da, toprağa gömecek olan da bizleriz.


14 yorum:

  1. Yüzde yüz katılıyorum, evrensel düşünmeyenler zaten tarihin çöplüğünde yok olmaya mahkum olacaklar. Bu çöplüğe gidecek olanlardan biri de maalesef bu haliyle biz olacağız. Herkes ileri gittikçe, biz geri gitmeye özeniyoruz daha doğrusu bizi şu anda yönetenler...
    Eline sağlık. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın ablacığım, gerçekler acı :(
      Teşekkür ederim, sevgiler :)

      Sil
  2. Dünya değişiyor ve bu değişime ayak uydurmalıyız. Kendi değerlerimizi de unutmadan gelişmeli, değişmeli ve iyiye yönelmeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle değişim ve gelişim şart, sevgiler :)

      Sil
  3. Geçen bir tartışma programında 10 yıl sonra robotlar hayatımızda baya aktif olacak dedi.Hatta ilerleyen süreçte torunum bir robota aşık bile olabilir dedi :) İlginç valla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapay Zeka telefon gibi hayatın bir gereği olacak o kesin, sevgiler :)

      Sil
  4. Dün geçmişte kaldı. Bugün ve sonrasının planını yaparak yol katedebiliriz. Aksi halde yerimizde sayarız dünyayı. Gelişim,değişim korkutmamalı insanları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum, değişim gelişimin ananahtarıdır.

      Sil
  5. Yapay zeka için bir çok adım atıldı ama özgür düşünceye tahammül olmadığı için fişleri çekiliyor. Mesela facebook uygulamasının yaptığı yapay zekalar kendi aralarında özel bir dil geliştirdiği için, Çin'in ürettiği yapay zekalar komünizmi eleştirdiği için fişleri çekildi. Bu yüzden de yapay zeka uzun bir süre daha hayatımızın bir parçası olmayacak gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kontrol altında tutmak bir süre işe yarar ama biriken güç de büyük bir tepki gösterebilir en sonunda.

      Sil
  6. harika bir yazı, geleceğe uyum sağlayabilmek için evrensel düşünmeliyiz, gelişmeleri takip etmeliyiz, sevgiler..:)

    YanıtlaSil
  7. "Çocuklarınızı bugüne göre değil geleceğe göre yetiştirin" demiş Hz Ali.Ama tabi öyle yetiştirebilmek içinde belli bir donanım gerekiyor.Da,biz de var mı acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle doğru bir yorum, zannımca zerresi bile yok.

      Sil