11 Şubat 2019 Pazartesi

Geceye Not - 8


Resim: Springtime - Pierre Auguste Cot(1873)

-I-

Bir şeyleri değiştirmeye gücün yetmiyorsa, bırak aksın yatağında. Ama boş da durma; şartların seni değiştirmesine, yozlaştırmasına izin verme. Ne gerekiyorsa yap, acı çek, sev ve terk et. Yine de dile kolay olsa da, unutma; anlaman için değişimi kucaklaman gerekir ve insan gaflete kapılıp, bunu engellemeye çalışır. Mamafih değişimin önüne geçmeye çalışmak, çakıl taşıyla sel durdurmaya yeltenmektir, yeltenmeyeceksin: çünkü ne sel durur, ne de taş yerini bulur  yalnızca kolun yorulduğuyla kalır.

-II-

Değiştirmek saplantısı, değişime direnç noktasıdır. Çünkü insan kendi doğruları doğrultusunda ilerlediği için, değişimi hep başkalarından beklemektedir. Değişim mutlak doğru olan kişinin, mesih olarak yanlışları düzeltme macerasıdır. Oysa ne demiş Dostoyevski: Gençler yüksek idealler için canlarını vermeye dahi hazırlar; ama kendilerinde yanlış olan bir şeyi düzeltmek için parmaklarını dahi kıpırdatmazlar. Kendinde ara, kendinde bul ve kendinde çöz. Her insan bir dünya ise, dünyayı değiştirmeye kendi topraklarından başla. 

-III-

Mutsuzluk için bahaneler arama, mutluluk için çözümler bul. Çünkü mutsuzluk kolaycılıktır, mutsuz olmak için çaba harcamaya gerek olmaz. Taklit ederek ve kendini şartlandırarak başarabilirsin. Ama mutluluk, ki özellikle paylaşılacaksa; en zorudur. Dinlemeye hazır birini bulmak ve yargılanmadan kendini anlatmak, herkesin arzusudur. Uzun uzadıya içini dökmek, ardından huzurlu bir şekilde boynuna sarılmak. İki tarafın da manevi tatmini vardır; bulmalısın payını. Benliğini kuşatan yargılara ve içini dolduran cümlelere paydos deyip, her an yeniden doğmaya hazır bulunmalısın. Bu yol, kendi mutluluğuna ulaşmaktan da zordur; çabalamalısın. Tüm bunları aşıp, birlikte mutlu olduğun birinin tebessümüne tanık olduğunda da; hazzın doyumuna varmalısın. 

12 yorum:

  1. 1.söz için destek söz:Haksızlığa karşın susan kör sağır dilsiz şeytandır.
    2.söz:Katılıyorum.
    3.söz:Harika örnekleme
    Son söz:Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nezaketiniz ve katkılarınız için asıl ben teşekkür ederim 😊 sevgiler 🍀

      Sil
  2. En güzel cümle acı çek, sev, terk et... Kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. En yakın zamanda iştirak ve ikrar edeceğim, sevgiler 🍀 😊

      Sil
  4. Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir demiş Herakleitos da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel demiş, teşekkür ederim 😊 sevgiler 🍀

      Sil
  5. Nasıl güzel bir yazı olmuş Emre...
    "Bir şeyleri değiştirmeye gücün yetmiyorsa, bırak aksın yatağında. Ama boş da durma; şartların seni değiştirmesine, yozlaştırmasına izin verme." giriş cümlesi beni benden aldı zaten ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne incesiniz, çok teşekkür ederim 😊
      Size de sevgili Oytun'a da sevgilerimi sunuyorum 🍀😊

      Sil
  6. süper süper her zamanki gibi harika, eline sağlık:)

    YanıtlaSil