6 Mayıs 2017 Cumartesi

Estetiğin İhaneti - Giriş

Estetik diğer ismiyle güzelduyu, güzeli (bilhassa sanat eserlerinde) bulma amacıyla ağırlıkla 19. Yy'dan sonra hakkında yazılan felsefe dalıdır. Peki estetik nedir, biraz açalım konuyu.

'Seni seviyorum' dediğinizde acaba sen zamirini hangi niteliği karşılaması için kullanıyorsunuz? Sen, kişiliği mi yoksa kişinin sahip olduğu bir vasfı mı niteliyor? Sen'i sevmek demek yani benlik ifadesi olarak sen olanı sevmek, kendini ifade şekline dair bir iltifat mı yoksa egosunu okşayarak bedenine, maddi ya da manevi gücüne ortak olma istencinin ifadesi mi? 


Öncelikle birkaç soruyla ısınalım ve öyle başlayalım. 
Estetik nedir? Görselliğe dayanan bir zevk ve tatmin hali mi? Bunu açmak gerekirse, antik mısırdan bu yana dilden dile dolaşan altın oran arayışı mı? İşlevsellik nedir peki, estetiğin işlevselliği var mıdır?

Sevginin bu denli sığ olarak algılandığı ve yaşandığı bir devirde, sanırım cevabı hepimiz biliyoruz. Lakin genel manada eleştiri getirmek ve konuyu tartışmak isterim. Blogger dostlarımdan estetik anlayışı ve güzellik kavramıyla alakalı yorumları bekliyorum. Devam yazısı bu doğrultuda şekillenecek.

Sevgiyle kalın...


12 yorum:

  1. Sanırım estetik anlıyışı kişiden kişiye değişir görsel olduğundan.Mesela ben bir çizer olarak konunun içeriğine dikkat edip onu kağıda yansıtıyorum karşı tarafta onu hoş görüyor umduğumdan daha güzel diyor.Yani birebir çizmiyorum bana veren mesajı kabiliyetimle birleştirip kompozisyonu oluşturuyorum bana göre estetik anlayışı budur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Subjektif olduğunu söylüyoruz anladığım kadarıyla. Sanat, sanatçının süzgecinden geçip ortaya çıktığından, bu görüşünüze katılıyorum. Lakin size bir soru sormalıyım. Sizce estetik güzelliğe yani altın oran gibi belirli ölçütlere mi yoksa işlevsel faydaya mı dayanır?

      Sil
    2. Altın gibi belirli ölçütlere dayanır bence.İşlevsel ikinci planda sanki.

      Sil
    3. Anlıyorum efendim :) Ben işlevselliği sorguluyorum bu süreçte, sanırım sürecin sonunda konuşursak, netleşirim ben de :)
      Sevgilerle :)

      Sil
  2. estetik evet bir sanat ve felsefe konusu. estetize etmek. estetize edilmiş yaşam. bizim ülkede pek olmayan şey :)

    YanıtlaSil
  3. Yazınızda sevgi ve estetik gibi birbirinden biraz farklı konulardan bahsetmişsiniz aslında. Güzellik, estetik subjektif bir konu ama yine de genelgeçer bazı noktaları olduğunu düşünüyorum. Örneğin herkesin güzel bulduğu çiçek türü farklıdır ama çiçek bahçesinin içindeki bir beton yığınını estetikten uzak bulma konusunda hemfikirdirler. Sevgi ve ego ise üzerine bir hayli düşünülmesi gereken konular. Kafa yoran bir paylaşım olmuş, gayet güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında farklı konuları harmanlayıp, güzellik ve estetiği irdelemek istiyorum. Bu yazı biraz da ona hazırlık mahiyetinde oldu.
      Yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler :)

      Sil
  4. Harika bir konuya değinmişsiniz, estetik algılarımız aslında içinde olduğumuz kültürle şekilleniyor, ama estetik deyince gözümüzü okşayan, algılamaktan zevk duyduğumuz şeyleri anlıyoruz herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, söylediklerinize katılıyorum. Lakin kültür değil de, tüketime yöneltici politikalar şekillendiriyor. Aşk kavramı özelinde konuşursak, belli yaş grubunda olan insanlar(15-25) halen aşkı başkalarının söylemiyle algılıyor. Bundan doğal olarak, estetik yargılar da etkileniyor.
      Yorum için teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Estetik anlayış toplumlara ya da kişilere göre değişen göreceli bir kavram.
    Sanatsal anlamı dışında daha genç ve güzel görünme amaçlı ''estetik'' ameliyat geçiren kadınlara ne demeli?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göreceli olan yönleri var lakin altın oran arayışı ortaya dediğiniz için cerrahi operasyon seçeneğini ortaya çıkarıyor.

      Sil