9 Aralık 2017 Cumartesi

Yazar Olmak Üzerine


'Bembeyaz bir kağıttır hayat
Güzelliklerle doldurmaya bak'

Bir gün hayata dair fikirlerimi merak eden olur da, ben olmazsam buralarda, okuyacağı sadece şu iki mısradır. Masumiyeti beyaz renge karışan kırmızı da arayanların arasında, rengarenk düşler kuran biriyim sadece. Bunu da bir kenara yazıverin.

Anlatılmaz şeyler vardır, sıradan bir insanı yazar yapan da budur. Kağıda ve kaleme, 'bir teselli ver, dedirtir adeta. Aralarında gezindiği ama asla içkin olamadığı kalabalıklardan, kendi krallığına geçer. Yazmak akıllı adamın işi değildir yani. Yazmak, tükenmekten bir adım geridedir çünkü.

Yazanın ufku geniştir derler ya, yalan. Yazar ufka dalmaz, ufukta gezinen bir kuş olur, rüzgara karşı kanat çırpar. Dağın yamacında, çam kokuları eşliğinde, gezinir durur. Hafiften bir meltem eser, hışırtılarında dalların, inceden bir ıslık çalınır. İşte sesi, soluğu buradan duyulur. Rüzgara karşıdır, rüzgarda çark edene karşı olduğu gibi. Ondandır elbet içinde kıvrandırıp, dışına belli etmediği yangınları.

Zordur yazar olmak, etrafında kılıçlarını çekmiş bekliyorken akbabalar. Eskinin ihtişamından eser yok şimdi, kimse oyunu kuralına göre oynamıyor artık. Eski zaman adetleri ve insanları gitti. Şövalye adabı ve zarif ayak oyunları. Oysa şimdi, eline kılıcı alan, yuvarlak masadan sandalye çekiyor altına. Hatta bununla da yetinmeyip, kahramanlık türküleri devşiriyor, ordan burdan. Masadan kalkın dostlar diyorum, tadı kalmadı artık buraların. Kaldırın kılıcınızı son kez, akıyorken kanı düşmanların.


22 yorum:

  1. Herkesin anlatılmazları vardır mutlaka. bazıları anlatılmazlarını anlatmak zorunda kalır yaşama karşı direnebilmek için; masayı deviriverir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, gemileri yakan bile vardır. Yazmak bundan dolayı bir lanettir bence.

      Sil
  2. Bembeyaz bir kağıttır hayat
    Güzelliklerle doldurmaya bak
    Çok sevdim:) yazar olmak da günümüzde zorlaştı, her şey torpil, her şey reklam, hatta parayla dergilere reklam verdiyorlar ABD'de bile, insanlar psikolojik olarak reklama kanıyor, bir şey sanıyor, gerçekten bu işi layıkıyla yapan bir dolu yazar da parası olmadığından, torpili olmadığından bir yere ulaşamıyor, psikolojisi bozuluyor üstelik. :( Harry Potter'in ilk kitabının 13 yayınevi tarafından reddedilmesi sanırım bunun damgalı, mühürlü ispatı.
    Sadece kitap, roman yazarları değil, senaryo yazarları için de aynı zorluk var, ben kendimden biliyorum...:(

    Eline sağlık, kolay gelsin. Yazmaya devam et, başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef durum çok acıklı, acaba kaç yazar, şair ve senarist bu kavgada yok oldu? Liyakat değil de iltimas işliyor :(

      Yorumun için çok teşekkür ederim, umarım kısa zamanda senaryoların hakkını alır :)

      Sil
  3. Yazar olmayalım zorsa, ufukta gezinen kuş olmaya devam edelim. Hem öylesi daha ferah sanki.. Kalıplara girmediğimiz sürece direnebiliriz bence.
    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum, daha ferah ve huzurlu. Sevgilerle :)

      Sil
  4. Bir sümüklüböcek bile daha fazla yol kateder yazardan bazen... zahmetlidir ama herhalükarda "yazarlar" hep şu cümledeki durum için yazarlar ve iyi yaparlar :)

    "Bir gün hayata dair fikirlerimi merak eden olur da, ben olmazsam buralarda, okuyacağı sadece şu iki mısradır."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim nezaketiniz için, sevgiler :)

      Sil
  5. Katıldım, teşekkür ederim davet için :)

    YanıtlaSil
  6. ne kadar şiirsel anlatmışsın, çok güzeldi, eline sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. Düşünmek ve yazmak sancılı bir süreç.Çok kolay gibi görünen ama zorluğu içinde saklı bir inşa süreci.Hecelerden ,sözcüklerden,önce içinde emek emek örgüleyip sonra kaleme dökmek.Bazen acı veren yorgun düşüren ama vazgeçilemeyen.Belki de hiçbir zaman karşılığı görülemeyecek bir üretim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, kesinlikle katılıyorum. İnce elenip, sık dokunan ama asla hak ettiği değeri göremeyen bir iş.
      Sevgiler :)

      Sil
  8. Sen yazmaya devam et.Başarıların daim olsun ;)

    YanıtlaSil
  9. Yazmak akıllı adamın işi değildir yani demişsin ya...Dünyayı akıllılar değil azıcık farklı olanlar ve deliler değiştirir.Yazmaya devam yani :))

    YanıtlaSil
  10. D&R da çalışan biriyle sohbet ediyorduk Kanyon'daki mağazalarında.Bir kitap sordum güvendiğim bir arkadaşımın tavsiyesi idi, ne çok satanla raflarında var, ne yeni çıkanlarda var.Ancak bilgisayardan bakarak bir tane olduğunu gördüler ve zar zor bulup getirdiler. Yeni de çıkmış niye yok listelerde diye sordum, o listelere girmek için çok para ödemesi gerek yayınevinin veya yazarın dediler. Yorum da tam sizin açıkladığınız sonuçlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, parası olanın düdüğü ötüyor. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Eğer mümkünse kitabın ismini verirseniz, ben de incelemek isterim. Hürmetler :)

      Sil
  11. Kendi keyfine göre yazabiliyorsan çok keyifli. Bu anlamda bloglarimi cok seviyorum. Kendi kendimin patronuyum. Baskasi için de yazdim geçmiste bu kadar keyif vermedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel dediniz, katılıyorum size. İnsan özgür ve huzurlu hissediyor. Sevgiler :)

      Sil