27 Eylül 2018 Perşembe

Arzular Üzerine

Şehvet ile şefkatin arasında sıkışmış sevgiler yaşarım boyuna. Hangi yanı seçmek gerekir bilmeden, söyleyecek söz bulamadan. Oysa retorik ve kitabi bilgi hususunda yetkinimdir, fakat pratikte karşılaşılan durumlar, yalnızca pratikte edinilen tecrübelerle kavranılabilir. 

Aşk, kitaplarda bolca anlatılan bir kavramdır, ama yaşandığında anlam kazanır ancak. Ve benim zihnim ne aşka ne de aşkın vücut bulmuş hali kadına hitap edecek yeterliğe sahip değildir. Bundan mütevellit aşka dair ne söylersem söyleyeyim, çocuksu bir düşten ötesi olamaz.

Aşık insan, tüm kadınların istediğinden ziyade, tek bir kadının istediğini düşünüyorsa duygularını belli eder. Mamafih acıya da katlanmak gerekir: çünkü hissettiğim müddetçe yaşar, düşlediğim müddetçe ayakta durabilirim; fakat ondan uzakta onunla yaşamaya devam ettiğim için, yaşam anlamını yitirir. Yaşamın anlamı, ona anlam atfedenin düşüncelerine bağlıdır çünkü.

Nasıl sevmeli ya da sevmeli mi? Eğer sevmekse gereken, sevilmeyi beklemeli mi? Sevilmek şart değilse, nedir aşk? Ya da gerekliyse, sevgisiz nasıl yaşanır? Sevgi, şehvet ve iltifat gibi hallerin karşılığı yoksa bu sevgi midir? Aşk ile sevginin farkı ya da benzerlikleri nelerdir? Sorular insanın zihninde durmadan çoğalan bakteriler gibi oysa girse yarin koynuna çözülecek. Basit görünen şikayetler, kompleks sorunları tetikler ve yanlış öğrenilen hayati konular, hayatı kabusa çevirir. İşte tüm deliliğin sebebi de budur: yani arzuların ötelenmesi.


Angel of Love - Leonid Afremov 

7 yorum:

  1. Aşk kontrolü eline alır ve ilişkinin nasıl yaşanması gerektiğini belirler. O yüzdendir ki hernaşkın kendine özel dokusu vardır, plansız yaşanan.

    YanıtlaSil
  2. Fantastic post, very nice :)

    Follow for follow?

    http://www.alexandarstanisavljevic.com/

    YanıtlaSil
  3. Yaşandıkça katlanan aşklar da var elde edince biten de. Aşk içinde birçok şeyi barındıran bir kavram bence. Güzel ve bir o kadar da derin. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşk en büyük ve karmaşık bilmece, belki de çözülmesi değil de yaşanması gerekiyor. Bilmukabele :)

      Sil
  4. Herkese merhaba ben aranızda çok yeniyim sayfamı ziyaret edip takipçim olarak bana destek olursanız çok mutlu olurum...

    YanıtlaSil